................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Δευτέρα 6 Οκτωβρίου 2014

Εκατόν εξήντα πέντε (165) χρόνια από το θάνατο του ήρωα επαναστάτη του 1821, Νικηταρά

                        ΙΣΤΟΡΙΚΑ  ΘΕΜΑΤΑ                                      

Την Κυριακή 12/10/2014 και λίγο πριν την απόλυση της Θείας Λειτουργίας (ώρα 9.45) στον Ιερό Ναό της Ευαγγελίστριας Πειραιώς (Γρηγ.Λαμπράκη 41 & Πύλης), θα τελεστεί δέηση για τα 165 χρόνια από το θάνατο του μεγάλου επαναστάτη του 1821 στρατηγού ηρώα Νικηταρά, στον Πειραιά την 25η Σεπτεμβρίου 1849.
Θα ακολουθήσει ομιλία εντός του Ναού με ομιλητή τον κ. Σοφοκλή Γεωρ. Δημητρακόπουλο (Θεολόγο - Φιλόλογο - Λυκειάρχη - Ιστορικό - Συγγραφέα από Μάραθα Γορτυνίας) και στη συνεχεία στον 2ο όροφο του πνευματικού κέντρου θα προσφερθεί καφές.


- www.kalimera-arkadia.gr

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου