................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Τρίτη 21 Ιουνίου 2016

Βανδαλισμοί στο ναό της Αγίας Τριάδας ΜελιγούςΒανδαλισμούς και καταστροφές έχουν υποστεί οι τοιχογραφίες στον ιστορικό ναό της Αγίας Τριάδας Μελιγούς. Ασυνείδητοι χάραξαν ονόματα και αφιερώσεις σε ένα ιστορικό και θρησκευτικό μνημείο το οποίο σεβάστηκαν οι αιώνες αλλά όχι σημερινοί συντοπίτες μας. Σύμφωνα με πληροφορίες έχουν ήδη κινηθεί οι διαδικασίες προς τις αρμόδιες αρχές προκειμένου να βρεθούν οι υπαίτιοι αυτής της ακατανόμαστης πράξης. 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου