................................................................................................ Τετάρτη 13 Ιουνίου 2018

~~

~~

Η Αρκαδία βρίσκεται στο κέντρο της Πελοποννήσου. Συνορεύει στα βόρεια με το Νομό Αχαΐας, στα βορειοανατολικά με το νομό Κορινθίας, στα βόρεια και ανατολικά με το νομό Αργολίδας, στα νότια με το νομό Λακωνίας, στα νοτιοδυτικά με το νομό Μεσσηνίας και στα δυτικά με το νομό Ηλείας. Το ανατολικό του τμήμα έχει έξοδο στη θάλασσα, στον Αργολικό κόλπο και το Μυρτώο Πέλαγος.

Μέχρι το 1999 η Αρκαδία χωριζόταν διοικητικά σε τέσσερις επαρχίες Μαντινείας, Μεγαλοπόλεως, Γορτυνίας και Κυνουρίας.

Σημαντικές πόλεις του νομού είναι η πρωτεύουσα Τρίπολη (25.520 κατ.), η Μεγαλόπολη (5.135 κατ.), το Λεωνίδιο (3.249 κατ.), το Άστρος(2.674 κατ.), ο Τυρός (2.116 κατ.),το Λεβίδι (1.219 κατ.). Σε άνθηση βρίσκονται τα τελευταία χρόνια λόγω αυξημένης τουριστικής κίνησης οι κωμοπόλεις Δημητσάνα, Καρύταινα, Λαγκάδια, Ελληνικό, Ψάρι και Βυτίνα. Οι σημαντικότεροι λιμένες της Αρκαδίας είναι του Παραλίου Αστρους,του Τυρού και της Πλάκας Λεωνιδίου.

Από τη Βικιπαίδεια, την ελεύθερη εγκυκλοπαίδεια

AΡΚΑΔΙΑ

AΡΚΑΔΙΑ
ΑΡΚΑΔΙΚΗ ΑΝΑΓΈΝΝΗΣΗ

Σάββατο 31 Δεκεμβρίου 2016

Εικόνες από τα παδικά μου χρόνια στο Μάναρι ΑρκαδίαςDimitris TsiodrasΒλέπω τα ρεπορτάζ κάθε φορά που πέφτει 5 πόντους χιόνι και μου φαίνονται αστεία. Μούρχονται στο μυαλό οι εικόνες από τα παδικά μου χρόνια στο Μάναρι Αρκαδίας, όπου το χιόνι ήταν κάτι συνυφασμένο με τον χειμώνα. Οταν ο πατέρας μου έβλεπε ότι θα χιονίσει έβαζε το βράδυ το φτυάρι πίσω από την πόρτα για να μπορούμε να βγούμε από το σπίτι το πρωί και να ανοίξει δρόμο για να πάρουμε ξύλα και να πάμε σχολείο (το οποιο φυσικά δεν έκλεινε). 
Ρεύμα δεν υπήρχε ούτως ή αλλως (ήρθε το 1972) και ο καθένας από τον Οκτώβριο κιόλας είχε κάνει τις προμήθειές του σε ξύλα και τρόφιμα. Αυτές τις μέρες δε, ήταν η καλύτερή μας με τα γουρνοσφάγια και το άφθονο κρέας και τα λουκάνικα. Το χιόνι ήταν μέρος της ζωής μας. Το περιμέναμε πώς και πως. 
Ακόμη και τις μέρες που πάγωνε εμείς βάζαμε τις τσάντες στον πάγο και τσουλούσαμε στην κατηφόρα προς το σχολείο. 
Ομορφα χρόνια γύρω από τη στόφα και το τζάκι. Δίχως τηλεόραση αλλά με παλιές ιστορίες και παραμύθια. 
Και πολλή αγάπη...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου